Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от гимназията по транспорт в Бургас реставрират ретро автомобил

| обновено на 08.04.24 в 09:32
Снимка: ПГ по Транспорт - Бургас

Да "запалиш" двигател след 17 години. Това са успели да постигнат учениците от гимназията по транспорт с общи усилия както от тяхна страна, така и от преподавателя им по практика. Директорът на учебното заведение инж. Красимир Кънчев обясни:

„Идеята дойде от това, че имаме предмети като „Автобояджийство“ и „Автотенекеджийство“, които са малко по-ретро. Решихме да реставрираме собствен автомобил, с който учениците да се упражняват. Направих контакт с организатора на Авто-мото клуб „Ретро“ Бургас – г-н Димо Джамбазов, който въодушевено прие идеята. Сподели, че се радва, че има механици, които да продължат това хоби. Намерихме ретро автомобил, чийто собственик не може да си позволи, а има желание да реставрира колата си. След реставрацията колата ще се показва на ретро паради в цяла България. Автомобилът се намираше в град Павел Баня.“


Проектът се оказал успешен, защото освен външно възстановяване на купето, е станало ясно, че автомобилът не е работил 17 години и доста механици са се опитвали да го поправят, но неуспешно, коментира Красимир Кънчев.  

След смяна на платната на бензиновата помпа, четките на стартера, свещите, делкото, гумите, запалителен стартов ключ и ключалка за запалване , автомобилът отново е в движение.


Начинанията по проекта със стария автомобил тепърва започват, уточни директорът на гимназията по транспорт.

Чуйте повече в звуковия файл:

Снимки: ПГ по Транспорт Бургас/Фейсбук

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени