Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобряване на инвеститорските икономически нагласи в еврозоната до двегодишен връх

Доверието на инвеститорите относно икономическо развитие в еврозоната се подобри през април за шести пореден месец, като Германия също показва "икономически признаци на живот", въпреки че остава на дъното, показват резултати от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix.

Индексът на инвеститорските нагласи в еврозоната на компанията Sentix, определен от проучване сред 1201 инвеститори, проведено между 4-ти и 6-и април, нарасна през текущия месец до -5,9 пункта от -10,5 пункта през март. Това е най-високото ниво на индекса от февруари 2022 г., когато започна руската военна инвазия в Украйна, докато очакванията бяха за доста по-умерено подобрение на индекса до -8,5 пункта.

"Ще има ли най-накрая устойчив икономически подем? Поне икономическото възстановяване в еврозоната и по света продължава. Икономическите сигнали също се стабилизират в международен план", отбеляза Sentix.

Индексът, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, се подобри за шести пореден месец, макар и по-слабо, до -16,3 пункта от -18,5 пункта през март, оставайки на рецесионна територия. Sentix индексът на бъдещите инвеститорски нагласи обаче скочи до 5,0 пункта от -2,3 пункта през март, излизайки на позитивна територия.

Sentix отбеляза, че има подобрение и на инвеститорски икономически очаквания за Германия до най-високото ниво от февруари 2022 г., но въпреки това най-голямата европейска икономика "остава относително "проблемното дете" на големите индустриализирани държави".

Германският индекс на нагласите на инвеститорите също се покачи рязко, но все още е на червено на ниво от -20,5 пункта, докато индексът на очакванията в бъдеще се подобри до -3,5 пункта (най-високо ниво от февруари 2022 г.), но и той остава на отрицателна територия.

"Икономическите сигнали се стабилизират и в международен план, като икономическото възстановяване в еврозоната и по света продължава", се казва още в доклада.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени