Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция предлага да се облагодетелстват производителите от ЕС в договорите за обществени поръчки

Робер Хабек, Брюно льо Мер и Алфонсо Урсо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският министър на финансите Брюно льо Мер заяви, че Европейският съюз трябва да обмисли дали да наложи правила, които да облагодетелстват европейските производители в договорите за обществени поръчки, визирайки конкуренцията от страна на Китай и Съединените щати, съобщава Ройтерс.

"Чудя се дали не трябва да запазим дял от договорите за обществени поръчки за продукти, произведени в Европа или да включим дялове от европейски продукти в договорите за обществени поръчки от 40%, 50% или 60%, или да наложим най-строгите стандарти за качество или екология", посочи Льо Мер по време на съвместна пресконференция със своя германски и италиански колега след тристранна среща за европейската индустриална политика.

Мерките биха представлявали начин да се отблъсне конкуренцията от страни като Китай, където трудовото законодателство и екологичните стандарти са по-свободни, отколкото в Европейския съюз, и да се отговори на нарастващия протекционизъм в САЩ.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек и министърът на индустрията на Италия Адолфо Урсо подкрепиха възгледите на Брюно льо Мер, но двамата бяха по-предпазливи.

Урсо посочи, че подобни мерки, насочени към повишаване на конкурентоспособността на Европа в технологиите, ще трябва да спазват правилата на Световната търговска организация.

Хабек пък каза, че са необходими равни условия за европейските производители.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна