Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виена - шпионското гнездо от Студената война

Снимка: Ройтерс

Арестът на бивш служител на австрийското разузнаване за шпионаж в полза на Русия върна славата на Виена на шпионско гнездо в новата епоха на конфронтация между Изтока и Запада, коментира АФП.

Австрийската столица дълго време бе огнище на шпионска дейност по време на Студената война. А канцлерът Карл Нехамер миналата седмица призова за повишаване на сигурността, свиквайки среща на Националния съвет за сигурност във вторник за "оценка и изясняване на ситуацията със сигурността" след "сериозни обвинения" срещу Егисто От.

От - бивш служител на разузнаването до 2017 г., бе арестуват на 29 март и обвинен в "системно" предоставяне на информация на руските тайни служби, по данни на прокуратурата.

От бе задържан, след като британските власти попаднаха на кореспонденция между олигарха беглец Ян Марсалек и предполагаем шпионин, арестува на Острова.

Марсалек е австрийски бивш главен действащ служител по плащанията във фирмата Wirecard, който е издирван в Германия по обвинения в измами.

Той напусна Германия през Австрия през юни 2020 г. и се смята, че е в Русия.

Има и други знаци за завръщането на Виена като шпионско свърталище.

Докато руският президент Владимир Путин води война срещу Украйна повече от две години, "къртици" все още действат във Виена, според източник, близък до австрийските служби, интервюиран от АФП.

Австрийски медии съобщават, че От е помагал на Марсалек в работата му за Русия в Австрия, включително следейки журналист, разследващ шпионските мрежи на Москва, който напуска Виена след взлом в апартамента му (Христо Грозев – б.р.).

При последния случай От, който по-рано бе арестуван през 2021 г., но след това освободен, бе обвинен също в предаване на смартфон данни на трима високопоставени правителствени служители на Русия в замяна на заплащане.

Запитан от АФП преди ареста му, От отрече да е шпионирал за Русия.

Страната с население 9 млн. души е домакин на множество агенции на ООН и традиционно се смята за мост между Изтока и Запада, но е известна и с предишните си топли отношения с Русия преди инвазията ѝ в Украйна от 2022 г. и със своите слаби закони за шпионажа, отбелязва АФП.

"От десетилетия сме прекалено приятелски настроени към Путин", заявява пред АФП историкът и експерт по сигурността Зигфрид Беер.

Беер посочва и към "слабата" разузнавателна служба, която наема от редиците на полицията и армията, а не от елитните университети. Според него има 7000 чужди агенти във Виена, която е "предпочитано място" заради високия си жизнен стандарт. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна