Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия отрече да е искала от Казахстан да създаде резерв от бензин при недостиг

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руското министерство на енергетиката заяви във вторник, че не е поискало от Казахстан да създаде резерв от бензин за евентуални доставки за Русия, отричайки информацията на Ройтерс ден по-рано.

Вчера три източника от индустрията казаха пред агенцията, че Русия е поискала от Казахстан да бъде готов да ѝ достави 100 000 тона бензин в случай на недостиг с оглед на украинските атаки по руски рафинерии, което доведе до намаляване на техния производствен капацитет.

"Руското министерство на енергетиката не се е обръщало към Казахстан с искане за създаване на резерв или доставка на автомобилен бензин на руския вътрешен пазар", казаха от министерството, цитира от Ройтерс, като допълниха: "В същото време остава възможно да се доставят до 285 000 тона годишно бензин от Русия в Казахстан дори по време на забраната за износ на този вид моторно гориво от Русия и тези доставки се извършват".

Министерството също така каза, че вътрешният пазар на Русия е напълно снабден с бензин и наличните запаси са достатъчни, за да отговорят на нарастващото вътрешно търсене. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени