Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен повтори призивите на Джанет Йелън за твърда позиция относно китайския свръхкапацитет

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви във вторник, че Европа трябва да говори твърдо с Китай относно възприеманите от азиатска държава нечестни търговски практики, повтаряйки призивите ден по-рано на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън.

Говорейки преди посещението на германския канцлер Олаф Шолц в Пекин по-късно тази седмица, Фон дер Лайен каза, че европейските компании трябва да имат същия пазарен достъп в Китай, както китайските фирми имат в Европа, съобщава Ройтерс. 

Тя също така призова германския лидер да заеме твърда позиция по отношение на китайските власти относно свръхкапацитета и нелоялните конкурентни практики.

Нейното изявление идва, след като в понеделник Джанет Йелън каза пред CNBC, че няма да изключи каквито и да било мерки от страна на САЩ, включително евентуални мита, срещу Китай на фона на опасенията, че Пекин умишлено наводнява международните пазари с евтини зелени енергийни продукти.

"Не бих изключил нищо на този етап. Трябва да държим всичко на масата. Искаме да работим с китайците, за да видим дали можем да намерим решение", каза тя в интервюто за CNBC.

Китайският свръхкапацитет се превърна в основна точка на дипломатическо напрежение, като САЩ и техните съюзници оспорват, че излишното производство и субсидираните стоки от Китай подбиват вътрешния им бизнес.

От своя страна Китай отрича твърденията, като китайският министър на търговията Ван Вънтао зави в в неделя, че възходът на китайската зелена технологична индустрия - която включва електрически превозни средства, слънчеви панели и литиево-йонни батерии - е резултат от "постоянни иновации". Той също така оспорва тези обвинения, посочвайки, че САЩ - чрез инициативи като Закона за намаляване на инфлацията - субсидират собствената си производствена индустрия.

Вчера Джанет Йелън каза, че други страни могат да проучат възможността за налагане на търговски ограничения на Китай, ако не може да се постигне разбирателство.

Досега Европейският съюз се съпротивляваше на прилагането на подобни мерки предвид силните си търговски връзки с втората по големина икономика в света.

Берлин, по-специално, не желаеше да наложи мита върху китайската EV индустрия (за производството на електромобили) поради опасения от ответни мерки върху немската значителна автомобилна индустрия, която е ключова за германския износ за Китай.

Говорейки в понеделник преди тридневното си пътуване до Китай, Шолц каза, че е скептичен относно необходимостта от такива тарифи, предаде Ройтерс. Това негово изявление е факт въпреки по-широкото продължаващо разследване на ЕС за "изхвърляне" на субсидирани китайски електромобили от Европа.

Шолц трябва да пристигне в Китай в неделя за посещение, което ще включва среща с китайския президент Си Цзинпин и премиера Ли Цян. Към него ще се присъединят трима министри и няколко ръководители от бизнес общността, според съобщения в германските медии.

Визитата в Китай е втората за Шолц, откакто стана канцлер, след като първата му беше през ноември 2022 г. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени