Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър продължава кампанията си за спиране на незаконната миграция

Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър
Снимка: АФП

Правителството на Кипър продължава дипломатическата си кампания за справяне с незаконната миграция и спиране на морския маршрут от Ливан към острова. 

От днес до петък вътрешният министър Константинос Йоану е на посещения в Дания, Чехия и Гърция, като в центъра на срещите му е промяната на статута на райони в Сирия и възможността за връщане на нейни граждани, търсещи убежище. Министър Йоану ще обсъди с колегите си от трите европейски страни практически начини за започване на дискусията на ниво Европейска комисия за преоценка на ситуацията в Сирия, обяви той.

Кипър настоява ЕС да определи конкретни райони в нея за безопасни въз основа на оценката на Европейската агенция за убежището.

Кипърският вътрешен министър ще изрази пред колегите си в Дания, Чехия и Гърция позицията, че 13 години след обявяването на Сирия за несигурна страна са назрели условия за установяване на строги критерии, които ще позволят на приемащите държави да отхвърлят молби за убежище от сирийци и да ги връщат обратно в родината им.

Продължават и усилията на Кипър да лобира сред страните членки за изготвяне от Европейската комисия на пакет за икономическа подкрепа на Ливан, за да може той да се справи с имиграционния проблем, съобщи правителственият говорител Константинос Летимбиотис във вторник.

Президентът Никос Христодулидис заяви, че не е изключено той заедно с председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен да посетят Ливан точно в този контекст.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна