Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом критикува Израел, че няма план за град Рафах

Йоав Галант
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом заяви, че Израел не е представил надежден план за сухопътна офанзива срещу град Рафах, в южната част на ивицата Газа. Според израелски медии министърът на отбраната Йоав Галант е уточнил, че не е определена дата за нападението в Рафах.

Йоав Галант е заявил в телефонен разговор с американския си колега Лойд Остин, че Израел все още финализира плановете за евакуация на цивилното население в Рафах.

Думите на Галант са в противоречие с изявление на премиера Бенямин Нетаняху, който по-рано тази седмица обяви, че датата за офанзивата вече е ясна, но не предостави подробности.

Американският президент Джо Байдън отправи критики относно подхода на израелския премиер Бенямин Нетаняху към войната в Газа, като го нарече "грешка" в интервю за американска испаноезична телевизия.

"Мисля, че това, което Нетаняху прави, е грешка. Не съм съгласен с подхода му", каза Байдън. Коментарът му предлага допълнителни критики към начина, по който Израел се справя с конфликта. По-рано американският президент нарече бомбардировките на Израел в Газа "безразборни", а военните му действия "прекалени". 

"Това, за което апелирам, е израелците просто да призоват за прекратяване на огъня, да позволят през следващите шест, осем седмици пълен достъп до цялата храна и лекарства, влизащи в анклава", каза Байдън.

Междувременно съветникът по националната сигурност на американския президент Джо Байдън Джейк Съливан заяви, че Вашингтон, че все още не е видял "убедителен и изпълним план" за евакуация и разселване на хората в Рафах.

По думите му Израел не е представил данни за това как цивилните граждани могат да бъдат настанени и да им бъдат осигурени медицински грижи.

В Кайро продължават преговорите за постигане на примирие между Израел и "Хамас".

В тях участва и директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, но засега преговарящите не успяват да постигнат пробив.

Високопоставен служител на "Хамас" заяви, че израелските предложения не отговарят на исканията на групировката, но въпреки това те ще бъдат разгледани.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени