Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва активният сезон за борба с градушките, осигурени са 12 000 ракети

Снимка: БГНЕС

Днес започва активният сезон по градозащита – съобщават от Министерството на земеделието. Защитата от градушки чрез изстрелване на ракети се осъществява над територия от 22 милиона дка  у нас.

Тази година градозащитната дейност започва по-рано от обичайното поради прогнозираните през второто десетдневие на април наднормени температури, които са предпоставка за развитие на градоопасна купесто дъждовна облачност.

Изпълнителна агенция "Борба с градушките" е осигурила сезона с близо 12 000 ракети, като при висока честота и интензивност на градушките има готовност и средства  да закупи допълнително ракети, уверяват от агроведомството.

С ракетен способ у нас се защитават областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен от 11 командни пункта и 262 ракетни площадки към тях.

Броени дни преди откриването на сезона, работещите в Агенцията за борба с градушките бяха готови да го бойкотират чрез ефективни протести заради ниски заплати, но кабинетът Денков осигури 3 млн. лв. за вдигане на възнагражденията на ракетострелците.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени