Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фич" понижи до негативна перспективата за кредитния рейтинг "А+" на Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Агенция "Фич" (Fitch) потвърди суверенния кредитен рейтинг на Китай на ниво "А+", но намали перспективата си за него до "негативна" от "стабилна", позовавайки се на рискове за публичните финанси - растящ фискален дефицит и повишаващ се държавен дълг.

Понижаването на рейтинга следва подобен ход от страна на агенция "Мудис" (на Moody's) в края на 2023 г. и идва в момент, когато властите в Пекин активизира усилията си да стимулират слабото възстановяване след коронавирусната пандемия на втората по големина икономика в света чрез фискална и парична подкрепа.

"Фич" отбеляза, че китайското правителство вероятно ще продължи да трупа дългове, докато се стреми да подкрепи икономиката, забавена от трудностите в сектора на недвижимите имоти.

Нарастващата несигурност относно перспективите пред втората по големина икономика в света, на фона на стремежа на Пекин да направи растежа по-малко зависим от жилищата, поставя под напрежение публичните финанси на страната, заяви кредитната агенция след днешното решение. "Фискалната политика е все по-вероятно да играе важна роля в подкрепа на растежа през следващите години, което може да поддържа дълга в стабилна възходяща тенденция", посочи тя.

Публичният дълг на Китай нарасна бързо през последните десетина години, тъй като правителството налива средства в икономиката в опит да поддържа водещите в света темпове на растеж, които отбеляза през предходните десетилетия. Със срива на пазара на недвижимите имоти, който заплашва да забави производството и разтревожи глобалните инвеститори, правителството очерта някои нови мерки за стимулиране - като субсидии за домакинства и фирми, които искат да модернизират уреди или машини - и сигнализира, че може да последват още мерки за подкрепа.

Публичният дълг на Китай беше близо 80% от брутния вътрешен продукт към средата на миналата година, което е приблизително двойно повече от нивото от средата на 2010 г., според Банката за международни разплащания (BIS). Това обаче е доста под нивото на дълга в много развити икономики като Япония и САЩ, макар и относително високо за нововъзникващ пазар. Собственото мерило на Пекин за държавния дълг отчита, че той представлява 56% от БВП в края на 2023 г., което е рязко увеличение след пандемията.

"Фич" очаква общият държавен дефицит на Китай - който покрива инфраструктурата и друга официална фискална дейност извън основния бюджет - да нарасне до 7,1% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2024 г. от 5,8% през 2023 г., което би било най-високото ниво от 8,6% през 2020 г., когато въведените от управляващите в Пекин строгите противопандекични ограничения натежаха силно на икономиката.

Въпреки че понижи перспективата си до "негативна" от "стабилна", което предполага, че е възможно понижаване в средносрочен план, агенцията потвърди китайския суверенен рейтинг на ниво "А"+".

Другата голяма световна рейтингова агенция - "Стандарт енд Пуърс" (S&P,) също оценява кредитния рейтинг на Китай на ниво "А+", което е еквивалентно на рейтинга "A1", определен от "Мудис".

Междувременно "Фич" прогнозира, че икономическият растеж на Китай ще се забави до 4,5% през 2024 г. от 5,2% през миналата година, докато МВФ очаква китайският БВП да нарасне с 4,6% тази година.

"Преразглеждането на перспективите до "негативна" отразява нарастващите рискове за китайските публични финанси, тъй като страната се бори с по-несигурни икономически перспективи на фона на прехода от растеж, зависим от имотния сектор, към това, което правителството смята за по-устойчив модел на растеж", отбеляза Fitch и добави: "Големите фискални дефицити и растящият държавен дълг през последните години ерозираха фискалните буфери от гледна точка на рейтингите".

Китай планира да поддържа бюджетен дефицит в размер на 3% от БВП, което е спад от ревизираните 3,8% за миналата година. Най-важното е, че управляващите планират да емитират специални ултра-дългосрочни държавни облигации за 1 трлн. юана (около 138,30 млрд. долара), които не са включени в бюджета. В същото време специалната квота за емитиране на облигации за местните власти беше определена на 3,9 трилиона юана, срещу 3,8 трилиона юана през 2023 г.

Съотношението дълг към БВП на Китай се изкачи до нов рекорд от 287,8% през 2023 г., което беше с 13,5 процентни пункта повече от година по-рано, според доклад през януари на Националният институт за финанси и развитие (NIFD).

Междувременно министерството на финансите на Китай заяви след днешното съобщението, че съжалява за решението на Fitch относно кредитния рейтинг и неговата перспектива, обещавайки да предприеме стъпки за предотвратяване и разрешаване на рисковете, свързани с дълга на местните власти.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени