Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Les Echos: Франция ще повиши целта за дефицита през 2024 г. до 5,0-5,1% от БВП

Министерството на финансите на Франция ще повиши в сряда целта за бюджетния дефицит през 2024 г. до 5,0-5,1% от БВП спрямо първоначалната цел от 4,4% поради бързото влошаване на държавните финанси, съобщи днес финансовият всекидневник Les Echos, цитиран от Ройтерс.

Освен това изданието посочва, че френският президент Еманюел Макрон и министърът на финансите Брюно льо Мер са в спор по въпроса за дефицита, като Льо Мер препоръчва по-сериозни бюджетни съкращения, за да върнат държавните финанси на правилния път.

Вестникът съобщава, че целта за връщане на дефицита под 3% през 2027 г. официално остава в сила, дори ако повечето икономисти смятат това за малко вероятно.

За 2025 г. Франция си поставя цел за свиване на дефицита до 4,1%, което обаче доста над по-ранната цел за негово смъкване до 3,7% от БВП, посочва още Les Echos.

След десетилетия на разходи извън възможностите си Франция трябва през следващите седмици да покаже как ще избегне бюджетна криза, която излага на риск кредитните ѝ рейтинги, отбелязва Ройтерс.

По-рано този месец правителството заяви, че дефицитът към края на 2023 г. е достигнал 5,5% от БВП, надвишавайки целта от 4,9 на сто.

Няколко други страни от ЕС, по-специално Италия, също имат дефицит над границата от 3%.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени