Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пекин изразява загриженост от "дискриминационните" мерки на ЕС срещу китайски фирми

В сряда Китай изрази загриженост от "дискриминационните" мерки на Европейския съюз срещу неговите индустрии и компании, след като вчера ЕК заяви, че ще разследва субсидии, получени от китайски доставчици на вятърни турбини, предназначени за Европа, съобщава Ройтерс.

"Външният свят е разтревожен от нарастващата тенденция на протекционизъм в ЕС. Китай е силно обезпокоен от дискриминационните мерки, предприети от Европейския съюз срещу китайски компании и дори индустрии", каза Мао Ниг, говорител на външното министерство по време на брифинг за пресата, призовавайки блока да спазва правилата на Световната търговска организация и пазарните принципи.

Европейската комисия обяви във вторник, започва разследване на китайски доставчици на вятърни турбини и условията за развитие на вятърни паркове в България, Гърция, Румъния, Франция и Испания.

Заместник-председателят на Комисията Маргрете Вестагер заяви, че Европа не може да си позволи да наблюдава китайското превъзходство в сферата на слънчевите панели да бъде повторено и в други ключови области като вятърната енергия, електрическите автомобили и полупроводниците.

Докато местни европейски играчи като Siemens Energy и Vestas все още доставят по-голямата част от вятърните турбини за европейските вятърни паркове, те са изправени пред силна конкуренция от по-евтини китайски продукти, заплашвайки позицията им в глобалната надпревара за разработване на по-ефективни и по-евтини турбини.

Според базираната в Брюксел браншова асоциация Global Wind Energy Council Китай има най-големия в света производствен капацитет за вятърни турбини, представляващ 60% от 163 гигавата (GW) в световен мащаб през 2023 г.

Цените на китайските турбини са с около 20% под конкурентните американски и европейски продукти, посочва Блумбърг.

Разследването, обявено във вторник, представлява най-новата стъпка в усилията на Европа и Съединените щати да защитят своите фирми от това, което те смятат за нелоялна конкуренция от държавно субсидирания внос на чисти технологии от Китай.

При посещение в Китай по-рано тази седмица министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че Вашингтон няма да приеме неговата индустрия да бъде "унищожена" от свръхкапацитета на Китай в ключови продукти като електрически превозни средства, батерии и слънчеви панели.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени