Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на промишленото производство и нарастване на строителството

Снимка: БГНЕС

През февруари 2024 г. промишленото производство стабилизира на нивото от предходния месец, докато строителство нарасна за трети пореден месец, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Промишленото производство остана на нивото от януари, когато отбеляза спад с 4 на сто. Понижение с цели 9,8% се отчита в добивната промишленост, както слабо понижение с 0,8% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, докато преработващата промишленост бележи повишение с 2,9 на сто.

Спрямо годината по-рано (спрямо февруари 2023 г.) промишленото производство се свива с 8,3% след спад с 9,2% през януари, бележейки понижение за 14-ти пореден месец (от януари 2023 г. насам). Най-солидно понижение с 20,8% отчита добивната промишленост, производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се понижава с 20,7%, а преработващата промишленост се свива с 3,3 на сто.

Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" през февруари 2024 г. пък се повишава с 1,4% спрямо януари, когато нарасна с 1,1%, бележейки растеж за трети пореден месец. Строителството на сгради се увеличи на месечна база с 0,5%, на съоръжения - с 1,2% и на специализирани строителни дейности - с 2,6 на сто.

На годишна база строителната продукция през февруари нарасна с 3,3% след два поредни месеца на стагнация, излизайки на позитивна територия за пръв път от март 2023 г. Строителството на съоръжения нарасна спрямо февруари 2023 г. с 8,1%, специализираните строителни дейности се повишиха с 6,3%, докато строителството на сгради отбеляза понижение с 2 на сто.

Преди дни НСИ представи и последните си данни за търговията на дребно - друг важен отрасъл на икономика, като продажбите на дребно през февруари се повишиха с 0,9% на месечна и с 3,2% на годишна база.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени