Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Свети Георги" е изцяло обновена

| обновено на 10.04.24 в 13:52
10
Снимка: Антоанета Петричанска, Радио Пловдив

С тържествен водосвет в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив официално беше открита изцяло обновената Клиника по кардиология. Ремонтът продължи половин година и в него са вложени 800 000 лева собствени средства на болницата. 

На церемонията пред параклиса „Св. Мина“ в самата клиника на 12-я етаж присъстваха директорът на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Карен Джамбазов, заместник-директорът по "Диагностична и лечебна дейност" проф. Иван Дечев, началникът на Клиниката по кардиология проф. Федя Николов, персоналът на лечебното звено и началници на други клиники и отделения. 

Всичко е подновено – стаите, системите за канализация и електрификация, направена е нова централизрана климатична система, има и библиотека за пациентите, а по стените са поставени картини – реплики на големи майстори, каза на откриването проф. Федя Николов, началник на Клиниката по кардиология. Той подчерта, че тъй като Клиниката е референтен център за цяла България и в нея се лекуват много пациенти в тежко състояние, е направена и централна озвучителна система, по която фоново звучи приятна музика. 

Директорът на УМБАЛ "Свети Георги" проф. д-р Карен Джамбазов съобщи, че ремонтът  е за над 800 000 лева, а поставянето на климатичната инсталация е гвоздеят на  ремонта, защото сбъдва една отдавнна лелеяна мечта за постепенно климатизиране на хирургичния блок. Началото е от 12 етаж и ще се върви надолу, с амбиция в рамките на няколко години да се завърши проектът.

За шестте месеца на основния ремонт Клиниката по кардиология беше пребазирана в Инфекциозна клиника, така че пациентите не са засегнати от строителните дейности.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна