Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Набиулина: Инфлацията в Русия премина своя пик, но недостатъчно за понижение на лихвите

Елвира Набиулина, управител на Руската централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пикът на инфлацията в Русия премина, въпреки че отслабването ѝ все още не е достатъчно, за да започне понижение на лихвите, заяви в сряда управителят на централната банка Елвира Набиулина, предаде Ройтерс.

Очаква се Руската централна банка да запази основния си лихвен процент на ниво от 16% на следващата среща на 26-и април, както направи през февруари и март след пет поредни повишения на лихвените проценти, показа проучване на Ройтерс от миналия месец.

Набиулина каза пред депутатите в Държавната Дума, долната камара на руския парламент, че затегната парична политика на централната банка в отговор на силното потребителско търсене и отслабването на рублата през миналата година има ефект.

"Ако не бяхме повишили основните лихви, тогава инфлацията щеше да е много по-висока от 7,4%, която имахме през миналата година. Освен това щеше да продължи да се ускорява дори сега", посочи Набиулина.

"Ще започнем да намаляваме основния процент, когато се убедим, че забавянето на инфлацията е достигнало необходимата скорост", каза още тя, но без да уточнява каква би трябвало да бъде тази скорост.

Потребителската инфлация се повиши през февруари със 7,8% на годишна база след растеж със 7,7% през януари, според руската официална статистика.

През март банката заяви, че е твърде рано да се прецени бъдещата скорост на дезинфлационните тенденции.

Анкетирани от Ройтерс анализатори очакват руската основна лихва да завърши 2024 г. на ниво от 12,5%. Целта на провежданата от централната банка политика е за инфлация е 4%.

Набиулина също така отбеляза, че фискалната политика има голям принос за вътрешното търсене. Русия харчи много тази година, особено в отбранителния сектор, за да финансира войната в Украйна, напомня Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени