Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещ педиатър от Ню Йорк обмени опит с екипите на "Пирогов" в областта на детското здравеопазване

Ръководството на "Пирогов“ и водещи детски специалисти от болницата обмениха опит с д-р Нена Осорио
Снимка: болница Пирогов

Ръководството на "Пирогов“ и водещи детски специалисти от болницата обмениха опит с д-р Нена Осорио, педиатър с богат клиничен опит от университетската болница Уайл Корнел (Weill Cornel Medical Center) в Ню Йорк. Срещата се реализира чрез Фондация "Америка за България" .

Изпълнителният директор на университетската спешна болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров посрещна д-р Осорио и екипът на фондация "Америка за България", подчертавайки колко важно е добре подготвените медици да работят в среда, която е по-малко стресираща децата.

"Университетската болница "Пирогов" е мястото, на което всеки търси и получава помощ. Тук работят най-добрите лекари, в частност и детски лекари. За нас е важно развитието на средата и надграждането на възможностите да се развива паралелно ръка за ръка. Споделеният опит винаги е от полза.“, каза д-р Валентин Димитров.

Директорът по лечебната дейност на болницата чл.-кор. проф. д-р Николай Габровски и д-р Нена Осорио обсъдиха процесите и темповете на развитие в здравната сфера, конкретно и в детското здравеопазване.

"Обмяната на опит и познания в медицината е адекватният подход да вървим в правилната посока напред и да лекуваме по-добре пациентите си, каза проф. Габровски.

"Благодаря за топлия прием и открития професионален диалог с колегите от "Пирогов". За мен беше ценна възможност на място да се запозная с тяхната работа и да разговаряме за предизвикателствата и водещите практики в областта на педиатрията, сподели д-р Нена Осорио. 

" С "Пирогов" ни свързва благотворителната инициатива „Малките герои”, чрез която през 2017 година преобразихме детските отделения в болницата в приказна и гостоприемна среда. С посещението на д-р Нена Осорио целим да предоставим възможност за споделяне на опит и добри практики в областта на педиатрията между български и американски медици", каза  Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация „Америка за България”.

В рамките на посещението в болница „Пирогов“ д-р Осорио видя ремонтираните детски отделения, чиято среда стана по-приветлива за деца благодарение на Фондация "Америка за България".

В срещата участваха проф. Христо Шивачев – началник Клиника по детска хирургия, доц. Богдан Младенов – началник Клиника по детска анестезиология и реанимация, доц. Ирен Цочева – началник Отделение по педиатрия, д-р Явор Пукалски – началник Отделение по детска ортопедия и травматология, д-р Цвятко Георгиев – началник Отделение по хирургия на новороденото и вродените аномалии, д-р Едмонд Рангелов – началник Отделение по детска коремна хирургия, д-р Стефан Стоилов и д-р  Янко Пъхнев – детски хирурзи и д-р Дияна Димитрова – началник на Спешно отделение.

Д-р Нена Осорио е заместник-председател по качеството и безопасността на пациентите и професор по клинична педиатрия в Департамента по педиатрия, на университетската болница Weill Cornell Medicine. Тя също така е лекуващ лекар в New York - Presbyterian Hospital/Weill Cornell Medical Center и NYP Komansky Childrens Hospital. Тя е практикуващ педиатър до 2003 г., след което работи в Weill Cornell Medical College (WCMC) и NewYork - Presbyterian Hospital/Weill Cornell Medical Center като медицински директор на Общия педиатричен стационар. Била медицински директор до юни 2017 г. След това е назначена за заместник-председател по качеството и безопасността на пациентите в Департамента по педиатрия. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени