Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия обмисля намаляване на екоизискванията за бензина заради възможен недостиг

Снимка: БГНЕС

Руското правителство разглежда възможността да въведе известно облекчаване на строгите екологични стандарти за горивата, за да позволи използването на нискокачествен бензин с оглед на възможен недостиг на гориво, заяви пред Ройтерс три източника от индустрията.

Според техни изчисления, това може да донесе допълнителни 10%, или между 300 000 и 350 000 метрични тона бензин на вътрешния пазар месечно, достатъчно, за да отговори на нарастващото сезонно търсене.

Украински атаки с дронове са намалили руския капацитет за първична нефтопреработка с около 14% към края на март, сочат изчисления на Ройтерс.

За да се справи с възможния недостиг на бензин, Русия въведе забрана за износ на този вид гориво с някои изключения.

Източници на Ройтерс казаха, че руското правителство обмисля намаляване на летвата за съдържанието на някои добавки и етанол. Съдържанието на сяра се очаква да остане непроменено.

От 2016 г. в Русия е разрешено използването само на висококачествен бензин от клас най-малко Евро-5.

"Министерството на енергетиката обмисля като резервна мярка да намали летвата на екологичните изисквания, за да осигури основа за допълнително производство на бензин", каза един от източниците, пожелал анонимност, тъй като не е упълномощен да говори с медиите.

Министерството на енергетиката не отговори на искане за коментар от страна на Ройтерс.

Ходът за разхлабване на екологичния надзор би бил крачка назад от плановете за подобряване на качеството на горивата и неговите екологични стандарти, обявени през 2011 г., когато руските петролни компании и правителството се споразумяха за планове за модернизиране на рафинериите в страната, които са построени предимно през 40-те и 70-те години на миналия век.

От 2000 г. насам рафинерийното производство в Русия е нараснало с около две трети, достигайки 275 милиона тона през миналата година.

Източник от индустрията каза, че мярката ще помогне за увеличаване на производството на бензин в остарелите рафиниращи съоръжения.

Рафинерията в Орск, която спря производството си поради мощни наводнения в района, и заводът в Ангарск в Източен Сибир, представляват по-голямата част от производството на нискокачествен бензин в Русия, отбелязва Ройтерс.

През 2023 г. общото производство на бензин в страната достигна почти 44 милиона тона, а през първото тримесечие на 2024 г. той възлиза на 11,1 милиона тона.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени