Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на годишната инфлация в САЩ през март до 3,5%

Растежът на американска инфлация се ускори през март по-силно от очакваното до 3,5% от 3,2% през февруари, показват данни на Бюрото по трудова статистика на САЩ.

Това е най-високата инфлация в страната от септември 2023 г. насам, докато прогнозите на икономисти и анализатори бяха за малко по-сдържаното ѝ ускоряване до 3,4 на сто.

Днешните данни могат да поставят под въпрос пазарните очаквания, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвите още през месец юни.

Графика на инфлацията в САЩ (на годишна база)


Разходите за енергия се повишиха на годишна база през март с 2,1% след спад с 1,9% през февруари, като бензинът поскъпна с 1,3% след поевтиняване с 3,9% месец по-рано, докато комуналните газови услуги поевтиняха с 3,2%, но след спад с 8,8% през февруари, а цената на мазута се понижи с 3,7% след спад с 5,4% през предходния месец.

В същото време инфлацията при храните се стабилизира за втори пореден месец в 2,2%, но се повиши рязко при транспорта (с 10,7% спрямо 9,9% месец по-рано) и при облеклото (0,4% спрямо 0%).

Намаляване на цените е регистрирано при новите превозни средства (понижение с 0,1% след повишение с 0,4% през февруари) и при употребяваните автомобили и камиони (-2,2% срещу -1,8%).

На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през март с 0,4% след аналогичен растеж през февруари и очаквания за повишение с 0,3 на сто, като над половината от увеличението се дължи на по-високите цени на бензина и на жилищните разходи на домакинствата (включващи ипотечни плащания, данъци върху собствеността и такси за етажна собственост, заедно с разходите за електричество, топлина, вода и други общински услуги).

Основният индекс на потребителските цени, който изключва цените на храните и енергията, се повиши през март с 0,4% след аналогичен растеж с 0,4% през предходните два месеца и очаквания за повишение с 0,3%, докато растежът на основната инфлация на годишна база остана за втори пореден месец в близо тригодишно дъно от 3,8%, но при пазарни прогнози за забавяне до 3,7 на сто.

Данните за по-висока от очакваното инфлация намаляват рязко очакванията по отношение на понижаване на лихвите от страна на Федералния резерв, като финансовите пазари вече оценяват възможността за първо намаление на лихвените ставки през юни или юли на едва 58% спрямо 98% преди днешните данни.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени