Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СТО: Глобалният обем на търговията със стоки ще нарасне с 2,6% през 2024 г.

Обемите на световната търговия със стоки през 2024 г. се очаква да нараснат с 2,6%, като през 2025 г. растежът ще достигне 3,3%, показват прогнози на Световната търговска организация (СТО), заложени в най-новия доклад "Глобални перспективи пред търговията". Предишната прогноза на международната организация беше за нарастване на световната търговия с 3,3% през тази година.

СТО отбеляза, че през 2023 г. общият обем на световната търговия е намалял с 1,2% - едва третото понижение през последните 30 години. Преди миналата година, световната търговия се сви през едва още две години от създаването на СТО през 1995 г. Световната търговия спадна с 5% по време на коронавирусната пандемия през 2020 г. и с повече от 12% по време на световната финансова криза от 2009 г.

"Очаква се глобалната търговия със стоки да се повиши постепенно тази година след свиване през 2023 г., което беше предизвикано от продължаващите ефекти на високите цени на енергията и инфлацията. Икономистите на СТО отбелязват, че се очаква инфлационният натиск да намалее тази година, позволявайки на реалните доходи да нарастнат отново", се посочва в доклада на СТО.

"Причината за това очаквано повишение е основно нормализирането на инфлацията, а също и нормализирането на паричната политика, което беше пречка за търговията през 2023 г.", посочи  главният икономист на СТО Ралф Оса пред бизнес телевизия CNBC.

Очаква се възстановяването на търговията да бъде "широкообхватно", включително в цяла Европа, която преживя някои от най-дълбоките спадове в търговските обеми миналата година в резултат на геополитическото напрежение и енергийната криза, причинена от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

"Европа наистина натежаваше на международната търговия през 2023 г. и вече не виждаме това да е така", каза Оса.

Въпреки това организацията предупреди, че регионалните конфликти, геополитическото напрежение,  несигурността на икономическата политика, както и използването на субсидии за приоритизиране на местното производство представляват "съществени" рискове за влошаване на тази перспектива.

"Конфликтът в Близкия изток отклони морските доставки между Европа и Азия (заради атаките на хутите по търговски кораби в Червено море), докато напрежението на други места може да доведе до фрагментация на търговията. Нарастващият протекционизъм е друг риск, който може да подкопае възстановяването на търговията през 2024 и 2025 г.", предупреждава СТО.

СТО също така очаква растеж на световния БВП с 2,6% през тази и с 2,7% през 2025 г. след забавяне на растеж през 2023 г. до 2,7% от 3,1% през 2022 г.

Графика на растежа на световния БВП и на глобалната търговия


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени