Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тримата синове на лидера на "Хамас" са убити при въздушен удар в Ивицата Газа

Снимка: БТА

Тримата синове на лидера на "Хамас" Исмаил Хания са били убити при израелски въздушен удар в Ивицата Газа, съобщи свързаната с "Хамас" информационна агенция Шехаб, предаде Ройтерс без да дава повече подробности. По-рано израелски правителствени източници съобщиха, че Израел се е съгласил на отстъпки по въпроса за завръщането на палестинци в северната част на ивицата Газа. 

Според израелските източници американското предложение за примирие предвижда Израел да позволи завръщането на 150 хиляди палестинци без проверки, а в замяна "Хамас" ще трябва да даде списък на жените, възрастните хора и болните израелци, които са заложници и все още са живи. 

Израелските власти обаче смятат, че ислямистката групировка "Хамас" няма да се съгласи на подобно споразумение. В същото време международният натиск върху Израел заради цивилните жертви във войната срещу "Хамас" се усилва.

ООН повтори призива си за деескалация на границата между Ливан и Израел и за начало на процес за трайно прекратяване на огъна, както и дълготрайно решение на конфликта. А американският президент Джо Байдън нарече подхода на премиера Бенямин Нетаняху "грешка", а бомбардировките на Израел в Газа - "безразборни" и "прекалени". 

Международният натиск върху Израел заради цивилните жертви се усилва.

Американският президент Джо Байдън нарече подхода на премиера Бенямин Нетаняху "грешка", а бомбардировките на Израел в Газа - "безразборни" и "прекалени".

"Това, за което апелирам, е израелците просто да призоват за прекратяване на огъня, да позволят през следващите шест, осем седмици пълен достъп до цялата храна и лекарства, влизащи в анклава", призова Байдън. Според израелски данни само днес в ивицата са допуснати 468 камиона с хуманитарна помощ. 

"Това е най-голямата доставка за един ден от началото на войната", написа в социалната мрежа "Екс" израелската служба, която координира доставките. Палестински представители потвърдиха, че през последните дни хуманитарната помощ по суша се е увеличила.

Белият дом заяви, че Израел не е представил надежден план за сухопътна офанзива срещу град Рафах, в южната част на ивицата Газа. Според израелски медии министърът на отбраната на Израел Йоав Галант е казал, че не е определена дата за нападението в Рафах. 

Йоав Галант е заявил в телефонен разговор с американския си колега Лойд Остин, че Израел все още финализира плановете за евакуация на цивилното население в Рафах. Думите на Галант са в противоречие с изявление на премиера Бенямин Нетаняху, който по-рано тази седмица обяви, че датата за офанзивата вече е ясна, но не предостави подробности. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна