Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачка в Италия в знак на протест срещу трудовите злополуки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия е обявена общонационална четиричасова стачка във всички сектори. В област Емилия-Романя протестът е осемчасов в държавния и частния сектор заради експлозията във ВЕЦ край Болоня, която взе жертви.

По този повод, в Болоня и в други  градове на област Емилия - Романя са организирани голями протестни  митинги под лозунга „Трудовият свят спира да работи“ в израз на възмущение за допускане на жертви в електроцентралата „Барджи“. По случая започна разследване за злополука и непредумишлено убийство.

Митингите, свързани  с националната стачка, организирана също от двата големи синдиката - Италианската конфедерация на труда (Cgil) и  Италианския съюз на труда (UIL) ще се проведат в Рим и Бреша. 

Мотивите за  протеста са изразени в лозунга: „Стига  смъртни случаи на работното място, справедлива данъчна реформа, в допълнение към необходимостта от нов социален модел за правене на бизнес“. 

Четиричасовата стачка е предвидена да се състои в различни часови пояси. Включене е общественият и градски транспорт, също и такситата. Това ще се отрази предимно на железопътния и автобусен превоз. Протестът засяга и пристанищата, също и пощите. В него не участва въздушния транспорт.  

По публикацията работи: Савина Спасова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени