Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предупреждение за високи температури и опасност от пожари на Канарските острови

Туристи пълнят бутилки с вода в Мадрид, 13 юни 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Регионалното правителство на Канарските острови активира предупреждение за очаквани максимални температури от четвъртък до края на седмицата. Според говорителя на Държавната метеорологична агенция Рубен дел Кампо те ще достигнат до 35 градуса, което е характерно за края на месец юни, а не за средата на април. 

Причината за нетипичните за сезона високи температури е преминаването на топъл атмосферен фронт над територията на страната. В северните части на Испания градусите ще скочат с около 10 и ще достигнат до 27-28 по Целзий, на Балеарските острови и средната част на страната ще бъдат по-високи с 10-15 градуса, а в южните райони ще надхвърлят 30 градуса. 

Това повишаване на температурите ще е придружено от почти пълна липса на дъжд и пристигането на т.нар. „калима“ на Канарските острови, което означава топли вълни от Африка, съпроводени с висока влажност и пясък от Сахара.

 Поради риск от пожари регионалното правителство предупреди за много висока опасност. В Каталуния и Балеарските острови заради силните пориви на вятъра се очакват четириметрови вълни. По данни на европейската служба за наблюдение "Коперник" изминалият месец март е най-горещия март в световен мащаб откакто се води статистика и е десетия пореден месец с екстремни температури.

По публикацията работи: Савина Спасова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени