Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски поиска още оръжие след руската атака с над 40 ракети и 40 дронове

Снимка: Марта Младенова

Украинският президент Володимир Зеленски поиска повече доставки за противовъздушната отбрана, след като Русия изстреля рано тази сутрин над 40 ракети и 40 дрона и нанесе щети по критичната инфраструктура в пет области. За атаката са използвани стратегически бомбардировачи Ту-95 и МиГ-31. Изстреляни са ракети "Кинжал".

Киев съобщи за най-малко 10 вдигнати във въздуха стратегически бомбардировача МиГ-31 и Ту-95, излетели от Мурманска и Нижни Новгородска област за атаки срещу централна и западна Украйна. Експлозии бяха чути още в Запорожска област, както и отново в Харков. Там са нанесени най-малко 10 удара по критичната инфраструктура на града и региона, съобщи кметът Игор Терехов. Прекъснато е енергоснабдяването.

Говорителката на украинското оперативно командване "Юг" Наталия Гуменюк заяви, че Русия е предприела и "успешни" нападения с дронове "Шахед" основно срещу енергийни обекти. "За съжаление има нанесени сериозни щети", каза Гуменюк. Тя допълни, че руснаците прилагат нова тактика на двоен удар и атакуват там, където се подготвят възстановителни работи.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна