Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педро Санчес пред Конгреса: Испания е готова да признае палестинската държава

Педро Санчес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският премиер Педро Санчес каза пред Конгреса на депутатите, че "Испания е готова да признае палестинската държава". Той се яви по искане на опозиционната Народна партия да даде обяснения за темите, които са обсъждали лидерите на последния Европейски съвет в Брюксел и да разясни позицията на изпълнителната власт относно войната в Газа.

"Това е правилното решение и е в интерес на Европа", каза Санчес пред депутатите по отношение на желанието на правителството му да признае палестинската държава. Той потвърди и, че Испания ще подкрепи приемането на Палестина за пълноправен член на ООН, за да може да участва в решенията, касаещи бъдещето ѝ. По думите му Газа преживява "една от най-плачевните хуманитарни катастрофи на този век", а "непропорционалният отговор на Израел отменя десетилетия на хуманитарно право и заплашва да дестабилизира Близкия изток и света".

"Призоваваме заинтересованите страни за постоянно прекратяване на огъня, осъждаме терористичните атаки на "Хамас" , настояваме за незабавно освобождаване на заложниците и искаме хуманитарна помощ, съизмерима с хуманитарната катастрофа", каза още Санчес.

От своя страна лидерът на опозицията Алберто Нунес Фейхоо увери, че партията му подкрепя решението за две държави, но постави под въпросите "как и кога" признаването на Палестина. Според него то трябва да бъде резултат от преговорен процес и да има подкрепата на "критична маса" от по-важните страни.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени