Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФБР се опасява от координирана атака в САЩ след терора край Москва

Шефът на ФБР Кристофър Рей
Снимка: БТА

Федералното бюро за разследване се опасява от възможността за организирана атака в САЩ, сходна на тази, при която в концертна зала в Русия бяха убити над 140 души – това планира да каже шефът на бюрото пред конгресмени днес, предаде Ройтерс.

"Поглеждайки назад към кариерата си в органите на ред, трудно ще си спомня момент, в който наведнъж е имало толкова много заплахи за нашата публична и национална сигурност", се готви да каже Кристофър Рей пред конгресмените по време на бюджетно изслушване.

При атаката в предградие на Москва на 22 март бяха убити 144 души – най-смъртоносното нападение в Русия за последните 20 г. Разклонение на терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност, но руският президент и негови приближени хвърлят вината върху Русия.

Американски официални лица се притесняват от възможността за атака от човек или малка група, подбудена от войната между Израел и "Хамас" в Газа. Но ФБР все повече се опасява от по-координирана атака след клането на концерта в Русия, ще каже Рей пред законодателите.

Все по-силно е притеснението от "потенциал за координирана атака в САЩ, сходна на тази на ИД в Русия".

Рей също така планира да окаже натиск над конгресмените да възобновят програмата за наблюдение, която изтича този месец, наричайки я незаменим инструмент срещу противниците на САЩ. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени