Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полет над…

Д-р Румяна Динолова
Снимка: Кирил Чобанов

Не акцентирахме разговора върху птичи гнезда и подобни аналогии с книги и филми, а поговорихме със събеседниците си за реалните психиатрични проблеми, надвиснали над съвремието. Отбелязахме деня в подкрепа на болните от биполярно афективно разстройство (БАР) и коментирахме проблемите им в разговор с д-р Румяна Динолова и д-р Папазов.

С опитните психиатри поставихме на вниманието на аудиторията и други проблеми: неврози и стрес, насилието и агресията, децата, мрежите, подражанието… Какво показват изследванията върху личностната и обществената шизофрения и дали войната е форма на лудост? – зададохме риторично въпроса в поредното издание "За здравето". Отговорът на експертите и на публиката прозвуча доста стряскащо, защото всички съвременници убедено вярвахме, че войната е отживелица и никога няма да я преживеем отново.

Тревога от друг мащаб крие появата на уж оставени в миналото болести: коклюш, денга, туберкулоза. Инфекционистите алармират за опасността от тези заболявания и за начина, по който може да се предпазим. Най-верният път към здравето са ваксините, но за жалост в България има твърде силни антиваксерски нагласи.

В разговора участие взе и редакторът на предаването Кирил Чобанов, който детайлно постави въпросите за честотата на страдащите от БАР, както и наследствените фактори за това психично разстройство.


В съботното "здравно" студио на програма "Христо Ботев" се включи и проф. Ива Петкова – водещ специалист по очни болести, удостоена преди дни със званието "Знакова личност на квартал "Младост". Именно тя ще бъде наш гост в следващото издание "За здравето" на 13 юни 2024 г.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени