Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинският парламент одобри закон за военната мобилизация

Постер за набиране на войници в Киев, 9 април 2024 г.
Снимка: АФП

Украинският парламент прие днес закон за промени в мобилизационните правила, докато Киев се опитва да мобилизира нови сили за ротация на изтощените военни, воюващи с руските нашественици, предаде Ройтерс.

Законът трябва да бъде подписан от президента преди да влезе в сила.

Текстът ще задължи украинските мъже на възраст между 18 и 60 г. да подновят личните си данни във военните окръжия. Подлежащите на мобилизация мъже ще трябва да носят винаги регистрационен документ, получен от военните и ще трябва да го показват при проверка на улицата.

Законът предвиждаше забрана строги наказания за неспазване на правилата за мобилизация, сред които замразяване на активи, но това бе отменено заради публично недоволство. Предвижда се забрана за шофиране обаче. Отделен текст с глоби мина на първо четене.

Законът не залага времева рамка за военновременна военна служба, което означава, че воюващите от февруари 2022 г. не знаят кога ще бъдат демобилизирани.

Законът забранява на мъжете на мобилизационна възраст да заминават в чужбина и няма процедура за връщането им оттам. Но новият текст предвижда при консулски услуги като например подновяване на паспорт да изискват мъжете да представят документите за военна регистрация.

За доброволците са предвидено финансови стимули. Предвижда се задължителната военна служба за 18-годишни и нагоре да бъде заменена с базово военно обучение за всички мъже от септември 2025 г.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени