Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ запази отново лихвите непроменени, но сигнализира за предстоящото им понижение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка реши да запази на пето поредно заседание основните си лихви непроменени в историческо високи нива, но изпрати още по-ясен сигнал, че може би се готви да ги намали, тъй като инфлацията в еврозоната продължава да спада.

ЕЦБ остави лихвения процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение на нива съответно от 4,5%, от 4,75% и 4,00%.

След края на днешното заседание ЕЦБ потвърди, че инфлацията продължава да намалява, основно благодарение на по-ниската инфлация на цените на храните и стоките, отслабване на основната инфлация (без цени на храни и енергия) и постепенното забавяне на растежа на заплатите, тъй като предприятията отчасти компенсират нарастването на разходите за труд от своите печалби.

Банката отбеляза, че условията за финансиране остават рестриктивни и досегашните повишения на лихвените проценти продължават да възпират търсенето, а това допринася за понижаване на инфлацията. Вътрешният ценови натиск обаче е силен и поддържа висока инфлацията на цените на услугите.

Графика на лихвата на ЕЦБ по основните операции по рефинансиране


Управителният съвет на ЕЦБ отново подчерта, че е решен да осигури своевременно връщане на инфлацията към средносрочното целево равнище от 2 на сто. Въз основа на сегашната си оценка той счита, че основните лихвени проценти на ЕЦБ са на равнище, което, ако бъде поддържано достатъчно дълго, ще допринесе съществено за постигането на тази цел.

"Ако нашата актуализирана оценка за перспективата за инфлацията, динамиката на основната инфлация и доброто провеждане на паричната политика засили още увереността, че инфлацията се доближава устойчиво до целевото равнище, би било подходящо да се понижи сегашното ниво на рестриктивност на паричната политика", заяви управителят Кристин Лагард.

Бъдещите решения на ЕЦБ ще гарантират, че основните лихвени проценти ще останат достатъчно рестриктивни толкова дълго, колкото е необходимо.

Банката подчерта, че ако актуализираната ѝ оценка за перспективата за инфлацията, динамиката на основната инфлация и доброто провеждане на паричната политика засили още увереността, че инфлацията се доближава устойчиво до целевото равнище, би било подходящо да се понижи сегашното ниво на рестриктивност на паричната политика (да се понижат лихвените ставки).

"Ще има неравности по пътя, но ще достигнем целта в средата на 2025-та година. Тогава ще имаме 2%", заяви Лагард, която за пореден път подчерта, че "нечестната война на Русия срещу Украйна и трагичният конфликт в Газа остават най-големите източници на риск“ за перспективите пред еврозоната.

Във всеки случай Управителният съвет на ЕЦБ ще продължи да прилага основан на данните подход и да взема решенията си заседание по заседание, когато определя подходящото равнище и продължителност на рестриктивността, и не се ангажира предварително с определена траектория на лихвените проценти.

Европейската централна банка подчерта за пореден път, че има готовност да коригира всички свои инструменти в рамките на своя мандат, за да осигури връщане на инфлацията на целевото равнище от 2% в средносрочен план и да запази гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика. Освен това Инструментът за защита на трансмисионния механизъм на паричната политика е на разположение за противодействие на нежелана, хаотична пазарна динамика, застрашаваща сериозно предаването на паричната политика във всички държави от еврозоната. Това ще позволи на Управителния съвет да изпълнява по-ефикасно мандата си за ценова стабилност, се посочва в решението след края на днешното заседание.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени