Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава честоти, подобни на човешките.


Публикацията генерира голям брой коментари, според които това не са "глисти, а наночастици", а авторът на публикацията обяснява на коментиращите, че странното създание е инфестирало телата на хората. 

Според някои от коментиращите създанието от видеото е не червей, а наночастица. 


Според други тези микроорганизми може да бъдат открити във ваксините. Една от тезите е, че това е представител на "агресивни паразити с изкуствен интелект, които нахлуват в централната нервна система, за да наблюдават мисловните модели на хората, така че да могат да ги имитират". 
 



Твърдение: Китайски учени са открили генетично модифициран червей, който не може да бъде унищожен. Той се намира в телата на хората и е агресивен паразит с изкуствен интелект

Търсене в Гугъл показва оригиналната публикация в ТикТок на потребител с име chaihuatto2, която е отпреди два месеца. Текстът към нея гласи: „Чудесен живот, ротифери. 600-кратно увеличение“. „Чудесен живот“ (Wonderful Life) е заглавието на книга от Стивън Джей Гулд, палеонтолог от Харвард, който през 1989 г. пише за еволюцията на камбрийската фауна.

Зловещото на вид създание от микроскопското видео всъщност е вид зоопланктон, наречен ротифери или ротатории. Открити са от холандския естествоизпитател и един от бащите на научната микроскопия Антони ван Льовенхук в края на XVII век. Има ги на всички континенти, населяват предимно сладки, но също и солени води. Хранят се с микроорганизми и едноклетъчни водорасли. По този начин служат като филтър в очистването на водата. Описани са в "Кратка зоология" на Тодор Генов, Вълко Бисерков, Бойко Георгиев, изд. 2002. 

Видът от видеото е въртящ се ротифер Limnias melicertaПодобни на въпросния видеозапис може да се видят в специализирани сайтове, като SciencePhotoLibrary, или на фейсбук страницата на Екипа по хидробиология и мониторинг на водите в Института по биология, биотехнология и опазване на околната среда към Факултета по природни науки на Силезийски университет в Катовице. Там видеото е публикувано със следното описание: "В продължение на последната публикация и на факта, че ротиферите (rotifera) се характеризират с ротиферен апарат (откъдето, между другото, произлиза и името им), бихме искали да представим видео, показващо седящ вид ротифери - Limnias melicerta, вид, който отбелязахме и в пробите от наскоро публикуваната статия. Видеото беше записано от нас, докато подготвяхме материала за нашия курс по хидробиология." 

Ето стопкадър от друга публикация във Фейсбук

 

Това, което в един от коментарите е оприличено на „циркуляр“, се нарича корона. Биещите реснички на короната създават впечатлението за движещи се зъбни колела. С тяхна помощ Limnias melicerta вкарва в устата си микроорганизмите, с които се храни. Този вид ротифери си изграждат кафеникави, прозрачни тръбички, в които може да се скрият при опасност.

Заключение

Твърдението, че китайски учени са открили генетично модифициран червей, който е практически неунищожим и живее в телата ни, е НЕВЯРНО. Микроскопският видеозапис, представен за "доказателство" на твърдението, е изображение на вид зоопланктон, чието съществуване е известно на науката от стотици години. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна