Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб растеж на британския БВП за втори пореден месец, сигнал за край на рецесията

Британската икономика се разшири слабо през февруари за втори пореден месец от началото на годината, което предполага, че тя започна да излиза от техническата рецесия през втората половина на 2023 г., показват данни на официалната статистика ONS.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Обединеното кралство се повиши през февруари с 0,1% спрямо януари, когато нарасна с 0,3% (възходяща ревизия от предишната оценка за повишение с 0,2%).

Основна подкрепа за повишаването на БВП през февруари дойде от рязкото нарастване на индустриалното производство с 1,1% след спад с 0,3% през януари благодарение на нарастване с 1,2% на промишленото производство главно заради скок с 3,7% на производството на транспортно оборудване и автомобили.

Производство на електричество и газ пък се повиши през февруари с 0,5%, а секторът на услугите се разшири с 0,3%.

Строителството обаче се сви с 1,9% след нарастване с 1,1% през януари, докато мино-добивният сектор отбеляза понижение с 0,8 на сто.

Спрямо година по-рано британският вътрешен продукт се сви през февруари с 0,2%, но при осредните пазарни очаквания за по-силен спад с 0,4 на сто. 

"Данни са добре дошъл сигнал, че икономиката започва да се подобрява", каза министърът на финансите Джереми Хънт.

Въпреки колебливото възстановяване, БВП остава под нивото си от юни 2023 г., преди Великобритания да навлезе в "техническа рецесия" през втората половина на миналата година, и остава като цяло непроменен от началото на 2022 г.

Междувременно британската статистика отчете свиване на общия търговски дефицит на стоки и услуги в Обединеното кралство с 2 млрд. паунда до 9,9 милиарда паунда през трите месеца до февруари включително в сравнение с предходното тримесечие.

Износът за отчетения тримесечен период е намалял с 1,0 млрд. паунда през февруари, достигайки 209,2 милиарда паунда, докато вносът е намалял с 3,0 млрд. паунда, достигайки 219,1 милиарда.

Дефицитът в търговията със стоки се сви с 3,5 милиарда паунда до 45,6 милиарда през трите месеца до февруари 2024 г., докато излишъкът в търговията с услуги се сви с 1,6 милиарда паунда до 35,7 милиарда. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени