Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко политици стават ченгета, но много ченгета стават политици

Николай Свинаров: Очакваме хора, които нямат интерес да сме в Шенген и еврозоната, да работят за това

"Малко политици стават ченгета, но много ченгета стават политици"

| Интервю
Николай Свинаров
Снимка: Ани Петрова

Очакваме хора, които нямат интерес да влезем в Шенген по суша, да ни вкарат в Шенген, хора, които нямат интерес да приемем еврото, да работят за неговото приемане

Това каза в предаването "РадиоТочка" Николай Свинаров, министър на отбраната 2001 - 2005 г. и бивш председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност.

"Всичко е въпрос на интереси. И Шенген, и еврозоната ще злепоставят интересите на голяма част от незаконно забогателите".

По думите му сме изправени пред хипотеза, в която личните интереси, погубвайки най-напред партийните редици, където се защитават тези интереси, погубват и интересите на държавата ни:

"Продължаваме да живеем в един свят, в който при липсващи факти всички си правим изводи. Те няма как да бъдат точни и правилни. Така е и със скандала в митниците. Ако попитате запознатите, защото незапознатите няма защо да ги питате, какво знаят за случая, общо взето ще ви кажат - нищо. ... Знаем, че има някакви нарушения, че контролирано се изнася незаконно информация от проведени следствени действия, знаем, че дори се твърди, че се вадят записи и протоколи от разпит на анонимни и защитени свидетели, което не е едно и също, но и в двата случая е еднакво нарушение на Наказателно-процесуални кодекс".

Според Свинаров "малко политици стават ченгета, но много ченгета стават политици, така че да се прави тази разлика е много трудно":

"Трябва да видим от действащите юристи в парламента колко са завършили университетско право и колко са завършили школата в Симеоново. Там се получава и друг вид възпитание, освен образованието, което е обвързано с дейността на службите. Тази школа на МВР затова е създадена. Тя получи правоспособност с другите правни факултети, но това не означава, че готвените там кадри имат свободата на мисълта като свободни юристи - те са обременени от системата, в която са учили".  

Николай Свинаров коментира, че в момента ДПС е във фаза, в която не знаем кой управлява:

"Знаем, че имат един почетен председател, който уж командва всичко, но никой не го е виждал и не знае той какво казва. Четем някакви съобщения, но аз съм мнителен и не знам кой ги е писал тези съобщения". 

Всички политически формации имат нужда от подмладяване с идеи, задачи и цели, смята той и подчерта, че без това няма как да се очакват добри резултати. 

Интервюто на Илия Вълков с Николай Свинаров в предаването "РадиоТочка" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна