Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на представителите гласува отново за продължаване на шпионската програма на САЩ

Снимка: Ройтерс

В петък  Камарата на представителите гласува отново за продължаване на шпионска програма на САЩ, считана за решаваща за националната сигурност.

С 273 срещу 147 гласа законодателите гласуваха раздел 702 от Закона за чуждестранното разузнаване, който изтича на 19 април да бъде удължен за още 2 години, до 2026 г.

Камарата прие законопроекта, но следващата седмица той трябва да бъде отново преразгледан поради възражения и преди да отиде в Сената.

Одобрена за първи път през 2008 г., шпионската програма е подновявана няколко пъти, тъй като се смята за ключова за предотвратяване на терористични и кибер атаки и чуждестранен шпионаж. Въпреки това усилията на администрацията да осигури продължаване на програмата се сблъсква с двупартийно противопоствяне от защитници на  гражданските свободи. 

Раздел 702 позволява на правителството на САЩ да събира информация за неамериканци намиращи се извън страната, без заповед. Но част от републиканците ,а и от демократите се противопоставят, защото понякога това води до събиране на данни и за американци, които са в контакт с наблюдаваните лица. Според част от законодателите неприкосновеността и личният живот на американците трябва да бъдат защитени. Белият дом и представители на разузнаването обаче предупреждават , че подобно изискване ще пречи на програмата и на разузнаването, и на идентифициране на терористични заплахи и други рискове за националната сигурност на САЩ.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна