Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисарят по здравеопазването се включва в кампания за борба с рака в Кипър

Стела Кириакиду
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кипър днес се провежда най-голямото събитие, посветено на борбата с рака, повишаването на осведомеността на обществото за заболяването и в подкрепа на пациентите, страдащи от него и техните семейства. В 49-ия „Поход на Христодула“ ще се включи и европейският комисар по здравеопазване Стела Кириакиду.

 Шествия във всички градове в Кипър днес са кулминацията на най-продължителната и голяма кампания за социална солидарност в страната.

„Походът на Христодула“ се организира всяка година от Кипърското  дружество за борба с рака, за да подчертае необходимостта от превенция, диагностика и лечение на раковите заболявания.

Очаква се президентът Никос Христодулидис да участва в похода в Никозия, а председателят на парламента Анита Димитриу ще поведе шествието в Ларнака.

Събитието е основният източник за финансиране на дружеството, което предоставя безплатни услуги на хиляди пациенти в два центъра за палеативни грижи и по домовете им.

От 1 април до днес в рамките на кампанията бяха проведени редица събития за набиране на средства, с подкрепата на общини, държавни служби, неправителствени организации и много доброволци.

Походът носи името на Христодула, онкоболна бежанка от северната част на острова през август 1974 г. след турската инвазия, починала в свободната част на Кипър. Миналата година бе открит неин паметник в селото, до което е стигнала.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени