Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След атаката на Иран срещу Израел - реакции по света

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран предприе първата в историята си пряка атака срещу израелска територия. Снощи бяха изстреляни над 300 дрона и ракети към Израел. Има няколко ранени, сред които и 7-годишно момиче. Обстрелът е в отговор на смъртоносния въздушен удар на 1 април по сградата на иранското консулство в Дамаск, при който бяха убити двама генерали от Революционната гвардия на Ислямската република.

В момента заседава и Израелският военновременен кабинет.

Почти всички дронове и ракети, изстреляни от Иран бяха прехванати през нощта, преди да достигнат Израел, с помощта на САЩ, Великобритания, Йордания и други страни. Израелската армия определи иранската атака като осуетена. Иранските проксита и съюзници в региона също извършиха координирани нападения срещу израелски позиции.

Според министъра от израелския военновременен кабинет Бени Ганц страната му ще накара Иран да плати за атаките.

"Пред лицето на иранската заплаха ще изградим регионална коалиция и ще поискаме Иран да плати цената по подходящия за нас начин и в подходящото за нас време. И най-важното, изправени пред желанието на нашите врагове да ни навредят, ние ще продължим да се обединяваме и да ставаме по-силни."

"Ню Йорк Таймс" твърди, че Израел бил взел решение да атакува Иран рано сутринта днес, но този план бил отменен след телефонния разговор между премиера Бенямин Нетаняху и американският президент Джо Байдън, който препотвърди "желязната" подкрепа на Вашингтон за Израел.

От своя страна президентът на Иран Ебрахим Раиси заяви, че "ако Израел или неговите поддръжници демонстрират безразсъдно поведение, те ще получат решителен и много по-силен отговор". Иран получи подкрепа от Сирия, която обяви, че Техеран е действал при самоотбрана.

В по-голямата си част, обаче, атаките на Иран бяха осъдени от света.

Брюксел определи иранската атака като безпрецедентна ескалация и заплаха за регионалната сигурност и отново изрази ангажимента си към сигурността на Израел. Във вторник се очаква да има и извънредна среща на външните министри от ЕС.

Според НАТО жизнено важно е конфликтът в Близкия изток да не излезе извън контрол.

Регионалната сила Саудитска Арабия призова страните да проявят "сдържаност и да пощадят региона и неговите народи от опасностите на войната".

Папа Франциск също отправи "настойчив призив" срещу "спиралата на насилието", като предупреди за потенциален регионален пожар.

А Иран привика посланиците на Франция, Великобритания и Германия в Техеран във връзка с реакциите им срещу  иранската атака срещу Израел.

Очаква се късно тази вечер Съветът за сигурност на ООН да се събере на извънредно заседание по искане на Израел. Видеосреща ще проведат и държавите от Г-7.

Нападението на Иран се случи в момент, когато последният опит за постигане на примирие във войната в Ивицата Газа изглежда се провали, като Израел обвини "Хамас", че е отхвърлила предложението за примирие.

Израел, Ирак, Ливан и Йордания отново отвариха въздушното си пространство, което беше затворено от снощи заради иранското нападение срещу Израел.

Но някои авиокомпании спряха полетите си до Аман, Бейрут, Ербил и Тел Авив и избягват въздушното пространство в региона. 

В петък "Луфтханза" спря полетите до и от Техеран до 18 април и оттогава не използва иранското въздушно пространство.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени