Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломати от България и Украйна обсъждат войната и последиците от нея

Украински войник говори с близките си след размяна на пленници между двете воюващи страни. Януари 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Военната агресия на Русия срещу Украйна и последиците за региона на Черно и Азовско море ще бъдат обсъдени на форум в София, организиран съвместно от Министерствата на външните работи и на отбраната в България и в Украйна.

Партньор на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море в рамките на Международната Кримска платформа, е Центърът за отбранителни стратегии в Украйна.

Прилагането на украинската "Формула за мир", представена от президента Володимир Зеленски, ще бъде важен аспект в дискусията в София, насочена основно върху последиците от руската война срещу Украйна в региона на Черно и Азовско море.

Сигурността на региона и прякото й въздействие в Европа също ще е сред водещите теми във форума, в който ще участват представители на множество държави.

Черно море е ключова водна артерия за доставки на суровини, включително селскостопанска продукция.

Конференцията се организира в момент, когато Украйна изпитва остър недостиг на боеприпаси и трудно осигурява противовъздушната си отбрана.

След атаката на Иран срещу Израел темата става още по-важна на фона на опасността от ескалация на напрежението в Близкия изток.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени