Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигурността на Черно море като инвестиция в евроатлантическата зона за мир и свобода в региона и Европа

Служебният външен министър Стефан Димитров, Гергана Караджова, ген. директор "Политически въпроси" в МВнР и Атанас Запрянов, служебен министър на отбраната.
Снимка: БТА

Украйна спешно се нуждае от допълнителна противовъздушна защита, оръжия и муниции, заяви министърът на външните работи Дмитро Кулеба във видеообръщение на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море в рамките на Международната Кримска платформа. България е домакин на форума, който бе и първата публична изява на българския външен министър Стефан Димитров. Той потвърди подкрепата на София за Киев и формулата за мир, представена от украинския президент Володимир Зеленски.

Според Стефан Димитров сигурността на Черно море е инвестиция в "евроатлантическата зона за мир и свобода в региона и Европа".  Министърът на външните работи приветства предстоящата среща за мир, която ще се проведе в Швейцария през юни и ще е основана на принципите, формулирани от Киев. България активно участва в част от изброените във формулата точки, основно – продоволствената и енергийната сигурност, подчерта Димитров, а Атанас Запрянов – министър на отбраната в служебния кабинет, съобщи:

"Турският парламент е ратифицирал меморандума за МСМ (Mine Countermeasures in Black sea – б.р.). Това значи, че морската група за борба с мини между България и Румъния има зелена светлина и можем да започнем да осъществяваме практически това споразумение".

Предстои изпращането на два пакета помощ от София за Украйна, които вече имат одобрението на парламента, подчерта Запрянов, но не влезе в подробности:

 "Много скоро един от пакетите ще замине. Там се забавяме поради това, че ни трябва въздушен превоз. Големият пакет за МВР замина в три ешелона", каза Запрянов и укори снимането на военна техника. От своя страна в записано обръщение министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба подчерта стратегическата важност на Черно море за сигурността на целия регион.

"Черно море трябва да стане море на НАТО, мир и справедливост. Това вече се случи с Балтийско море, след като Финландия и Швеция се присъединиха към алианса. Когато Украйна и Грузия станат част от него, това ще важи и за Черно море. Натовският фланг в Балтийско и Черно море ще послужи за стабилна стена за предпазване от руската агресия и терор".

Дмитро Кулеба поиска още ракетни системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси.

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени