Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великденска акция по кръводаряване започва от днес в Сливен

Снимка: БГНЕС

Великденска акция по кръводаряване под надслов „Запалете свещичка, подарете любов“ стартира от днес в Сливен. Тя се организира съвместно от БЧК и Отделението по трансфузионна хематология при МБАЛ "Д-р Иван Селимински”. За всеки участник в акцията Областният съвет на БЧК е осигурил символичен подарък. 

В първият ден от кампанията от сутринта до обяд един само човек се е отзовал на призива за кръводаряване, съобщи д-р Рая Ралева, началник на отделението и призова повече хора да се включат в благородната кауза.

"В интерес на истината, колкото по-масово е в медиите е оповестено събитието има отклик". обясни тя.

Възрастовата граница за кръводаряване е 65 години за вече дарявали и до 60 години, за тези, които за първи път ще даряват. Според д-р Ралева освен симптоми на отпадналост след процедурата други негативни реакции няма. "Просто някои наистина не се чувстват добре, но сравнително рядко са", поясни тя.

Не всеки ден има нужда от големи количества кръв, но всичко зависи от ситуацията. "Най-често нуждите от кръв стават най-големи при травматизъм, пътнотранспортен, при голям брой родилки", посочи д-р Ралева.

Тя допълни, че има търговия в кръводаряването, но за съжаление държавата не предприема действия, за да противодейства.

За решилите да дават кръв лекарите съветват преди манипулацията дарителят да се нахранил, отпочинал и спокоен. В месеца на кампанията Кръвният център в Сливен ще работи с кръводарители от 08.00 до 14.00 часа от понеделник до петък.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени