Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на шабленски села направиха пътна блокада заради отсечка от 5 км в лошо състояние

Пътят от републиканската пътна мрежа между селата Захари Стояново и Дуранкулак, община Шабла, беше блокиран в продължение на два часа днес. Причината е в натрупаното недоволство у местните жители заради лошото състояние на 5-киломерова отсечка, по която те ежедневно се движат и липсата на адекватна реакция от страна на Агенция пътна инфраструктура за предприемане на действия за ремонт.

Пътната отсечка, която изкара на пореден протест жителите на Дуранкулак и Захари Стояново осигурява най-кратката връзка с областния център Добрич. По него се движат и тежкотоварни камиони, пътувайки към границите ни с Румъния. Независимо че е от стратегическо значение и е много натоварен, той е без хоризонтална и вертикална маркировка, дупките са навсякъде и избягването им е невъзможно, а на места асфалтът изцяло липсва.

Обезверени от постоянните уклончиви отговори от АПИ и ОПУ относно предстоящ ремонт, жителите блокираха движението и споделиха, че е обидно да се движат при платени винетки и данъци по подобен път и то част от републиканската пътна мрежа.

В Добруджа хората намират препитание основно в две направления – селското стопанство и туризма. Как при подобни пътища можем да говорим за което и да е от двете, пита жителят на Захари Стояново Иван Николов.

Кметът на село Дуранкулак Веселин Йорданов е категоричен, че протестите ще продължат, докато хората не бъдат чути.

От АПИ посочиха в позиция по темата, че след Великден ще започне изкърпване на път III-2904 Дуранкулак – Кардам, в района на село Захари Стояново. Предвидени за ремонт са 27 хил. кв.м от третокласното трасе. Преди този ремонт ще се извърши изкърпване на първокласния път 1-9 в участъка между Балчик и Оброчище.

Утре блокадата в село Захари Стояново ще е с продължителност три часа. До края на седмицата протестите ще се увеличават с по един час.

Чуйте повече в репортажа на Мая Щърбанова:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени