Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гедиминас Шимкус:

ЕЦБ може да намали лихвите повече от три пъти до края на годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка може да намали лихвените проценти повече от три пъти тази година и намаленията не трябва да бъдат блокирани, ако Федералният резерв на САЩ отложи собствените си лихвени съкращения, заяви в понеделник управителят на Литовската централна банка - Гедиминас Шимкус, предаде Ройтерс.

Шимкус също така каза, че банката може да намали депозитната си лихва от текущото рекордно ниво от 4% през юни и след това на заседанието през юли.

"Има повече от 50% вероятност тази година да има повече от три понижение на лихвите", каза той пред репортери във Вилнюс. "Три намаления на лихвите са консервативна оценка", добави Шимкус.

Миналата седмица ЕЦБ за пръв път даде индикации за възможно намаление на лихвените проценти за юни, но президентът на централната банка Кристин Лагард каза, че банката не сигнализира за нищо повече от това, имайки предвид несигурността както за икономическия растеж, така и за инфлацията.

Пазарните оценки са за само три намаления тази година, тъй като очакванията за по-агресивна подобна политика спаднаха през последните седмици, след като изненадващо високата инфлация в САЩ през март накара финансовите пазари да прогнозират, че Фед ще започне да понижава нивото на федералната фондов лихва през септември, а не още през юни.

Шимкус омаловажи влиянието на решенията на Фед, твърдейки, че ЕЦБ ще взема независими решения и единственият проблем е как различната траектория на лихвените проценти влияе върху реалната икономика.

"Отхвърлям идеята, че евросистемата взема решения въз основа на това, което правят политиците в САЩ. Това няма връзка. Но очевидно различията в политиките променят търговските условия и икономическото развитие и в двете юрисдикции. Това е отразено в прогнозите и решенията на паричната политика", добави той.

Според него е малко вероятно икономически изненади да отменят плановете за намаляване на лихвените проценти през юни, но каза, че неочаквана ескалация на глобалното политическо напрежение все още може да повлияе на плановете на ЕЦБ.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени