Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ямбол откриха паметна плоча, посветена на спасяването на българските евреи

Снимка: Даниела Костова

Паметна плоча, посветена на спасяването на българските евреи, беше открита в Ямбол. Мемориалният знак се намира в непосредствена близост до бившата синагога, днес част от Художествената галерия "Жорж Папазов".

В началото на 40-те години на миналия век в Ямбол живеят близо  1200 евреи,   като всички те е трябвало да бъдат депортирани към лагерите на смъртта, припомни директорът на Регионалният исторически музей Стефан Бакърджиев:

На 9 март 1943 година са арестувани евреите от Пловдив, Ямбол, Дупница и Кюстендил, които е трябвало да последват съдбата на своите събратя от Беломорска Тракия. Около 40 дни те очакват да бъдат депортирани, като междувременно много ямболски семейства предлага да осиновят техните деца, за да могат да бъдат спасени.

Председателят на Централния израилтянски духовен съвет

Максим Делчев, посочи:

Ние се опитваме да съхраним паметта за Холокоста за спасяването на българските евреи и за историята, която е толкова важна за нас и е историята на нашите баби и дядовци.

Що се отнася до случващото се в момента в Израел Максим Делчев каза:

Не знаем за български евреи, които искат да се връщат, напротив през последните месеци има хора, които да се включат, ние подготвяме от нашата доброволческа група, която да отиде и да помага в Израел в земеделието и на места, където войниците са на фронта и някой трябва да помага.


По публикацията работи: Иван Славов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени