Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във В. Търново беше открита първата извънстолична площадка за медицински хеликоптери

Снимка: Здравка Маслянкова

Във Велико Търново беше открито първото извънстолично държавно болнично вертолетно летище, обяви заместник-министърът на транспорта Ана Михнева-Натова. Тя поясни, че в страната има регистрирани още 6 болнични хеликоптерни летища – три в София и по едно в Русе, във Варна и в Панагюрище. Единственият ни медицински хеликоптер ще може да започне да изпълнява спасителни мисии в началото на месец май, а едва догодина вероятно ще е възможно въздушните линейки да започнат да летят и през нощта. 

След близо три десетилетия областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ отново има действаща хеликоптерна площадка. За нея здравното министерство отпусна 120 хиляди лева.

Спасителни операции с единствения у нас медицински хеликоптер ще са възможни най-рано в началото на идния месец, посочи заместник-министърът на транспорта Ана Михнева-Натова: 

„Нашите шестима пилоти са във финалната фаза на тренировъчния процес. До края на месеца те ще завършат тренировките. Предстои тренировка и с медицинските екипи и до края на месеца хеликоптерът може да бъде изпратен на мисия“.


Това е и причината пострадалото дете от Враца да не бъде превозено до болница „Пирогов“ с медицинския хеликоптер, а с военен вертолет.

Програмата за въздушната спешна помощ върви по план, увери доц. Петко Стефановски, заместник-министър на здравеопазването:

„До края на годината очакваме втория хеликоптер да пристигне, да завърши програмата за обучение на пилотите и първите мисии с пациенти“.

Най-вероятно догодина ще е възможно въздушните линейки да изпълняват нощни спасителни мисии, прогнозира Димчо Добрев, изпълнителен директор на авиационния оператор:

„Нощни мисии можем да очакваме на един по-късен етап, когато пилотите придобият необходимия нальот, необходимата подготовка, когато болничните вертолетни летища бъдат навигационно оборудвани с осветление и когато се премине вече и подготовка с очила за нощно виждане за изпълнение на задачи на неосветен терен. Това нещо не го очаквайте скоро. Може би 2025 година нататък“. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени