Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директор на столично училище: Учителите надуват оценките на учениците в 5., 6. и 7. клас заради обществения натиск

Под натиска на общественото мнение учителите надуват оценките на учениците в 5, 6 и 7 клас. Родителите остават с впечатлението, че децата им знаят повече, отколкото знаят в действителност.

Това коментира Асен Александров, председател на сдружението на директорите в средното образование у нас и директор на 51-во училище "Елисавета Багряна" в София, който участва в семинара на тема "Качественото образование чрез ефективна мотивация". 

Липсата на доверие и съмнение в преценката на преподавателя са неизменна част от комуникацията родител - учител, и голяма тежест, смята той.

Оспорването на оценки от родителите е постоянно явление, а изкуственото завишаване проличава от резултатите на изпитите след 7 клас, посочи директорът на 51-во училище в София.

Трябва да се промени мнението на обществото към учителя, убеден е Александров. Той каза, че учителите често стават обект на нападки и чести проверки, но няма механизъм, с който да се защитят. 

Като пропуск в законодателството определя липсата на разписани задължения на родителите към училищата, в които се обучават децата им. 

По думите му досега са регламентирани само правата им, но няма предвидени санкции и никой не може да ги принуди да посещават родителските срещи, например.

Над 160-те участници от цялата страна са били анкетирани и до четвъртък ще се обобщят предложенията за промени в законодателството, свързани със средното образование, коментира Асен Александров.

Според него училищата трябва да имат по-голяма автономност.

Чуйте повече от разговора на Даниела Стойнова с Асен Александров:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени