Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Топалов за пътеводителя "Кварталът на писателите"

Виктор Топалов
Снимка: Мая Данчева

Новата книга на Бохемска София е пътеводителят "Кварталът на писателите". Това са историите на 50 обекта, свързани с развитието на българската литература в годините между Освобождението и края на Втората световна война. 

Кварталът е заключен между улиците „Граф Игнатиев“ и „Алабин“ и булевардите „Христо Ботев“ и „Патриарх Евтимий“. В него са разположени множество обекти, дали облика на българската литература в този период. 

В пътеводителя е разработен маршрут с 50 от най-значимите обекти в "Кварталът на писателите". Той е плод на дългогодишна работа, целенасочени исторически изследвания и внимателен подбор на спомени на съвременници.

"В него читателят може да прочете за домове, квартири на известни български писатели, редакции на списания и вестници, печатници, места, където се е събирал интелектуалният елит на София в периода между Освобождението и края на Втората световна война, сподели в "Нощен Хоризонт" Виктор Топалов, създател на страницата Бохемска София.

"Историите са от 50 обекта, които детайлно сме проучвали, работехме основно с документални източници, като редактор и консултант е Павлина Делчева Вежинова, позната с историите си за София, допълни Топалов. 

В помощ за написването на пътеводителят е и отдел "Краезнание" на Столичната библиотека, в лицето на Ана Анастасова, която препоръчва на авторите литература за тези избрани 50 обекта. 

Работата по пътеводителя започва преди една година, въодушевен от проект в Мадрид, където има квартал на буквите, който се посещава много от туристите, допълни още Виктор Топалов.

Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени