Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелският военен кабинет обсъжда възможностите за отговор на иранската атака

Пожсланикът на Израел в ООН Гилад Ердан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ще отвърне ли Израел на иранския ракетен и дронов обстрел преди два дни и как точно?

Военният кабинет към правителството, оглавявано от Бенямин Нетаняху, заседава днес следобед. Двама от членовете му - Бени Ганц - бившият топ израелски генерал, а сега опозиционен политик - и министърът на отбраната Йоав Галант от премиерската партия "Ликуд" - дадоха да се разбере, че са за подобаващ отговор, но без да се бърза.

Радикалните националисти в правителството пък натискат Нетаняху да действа радикално.

Съюзниците на Израел са категорично против ескалация на напрежението в Близкия изток.

Израелският военен кабинет обсъжда възможностите, представени от армията, за отговор на иранската атака от нощта на събота срещу неделя, при която бяха изстреляни около 300 дрона и ракети. 

Израелската противовъздушна отбрана успя да свали 99% от атакуващите апарати, като само американските сили са унищожили над 80 щурмови дрона и поне 6 балистични ракети, насочени срещу Израел от териториите на Иран и Йемен. 

Белият дом съобщи обаче, че няма да участва в ответни удари срещу Иран. Американският президент Джо Байдън е призовал израелския премиер Бенямин Нетаняху да обмисли много внимателно и стратегически отговора си. 

Другите западни съюзници на Израел, включително Франция, Германия и Великобритания призоваха еврейската страна да се въздържа от действия, които биха повишили напрежението в региона. Според германския външен министър Аналена Бербок Израел е спечелил с отбрана спора си с Иран. Британският първи дипломат Дейвид Камерън заяви, че Тел Авив има пълно право да отговори, но призова страната да мисли с главата, а не сърцето си.

Русия и Китай, които имат по-близки отношения с Иран, също призоваха за сдържаност. А генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че светът не може да си позволи повече войни.

"Близкият изток е на ръба. Хората в региона са изправени пред реална заплаха от унищожителен пълномащабен конфликт. Сега е моментът заплахата да бъде неутрализирана, а напрежението да деескалира. Сега е времето за максимална сдържаност".

Иранският представител в ООН заяви, че нападението срещу Израел в нощта срещу 14 април е било "необходимо и пропорционално".

Пратеникът на Израел Гилад Ердан обвини Иран в нарушаване на международното право и подчерта, че Тел Авив си запазва правото на отговор.

"След такава масирана и директна атака срещу Израел, целият свят, да не говорим за Израел, не може да бездейства. Ние ще защитим нашето бъдеще".

Съветът за сигурност на ООН е задължен да не оставя действията на Иран без отговор, заяви заместник постоянният представител на САЩ Робърт Ууд.

А председателят на Камарата на представителите републиканецът Майк Джонсън заяви, че още тази седмица ще се опита да прокара законопроект с финансова помощ само за Израел. Помощта е част от по-голям пакет, който включва пари за Украйна и Тайван и от месеци е блокиран в Камарата, където мнозинство имат републиканците. 

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени