Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци в грузинския парламент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сблъсъци в парламента на Грузия предизвика обсъждането на спорния законопроект за „чуждестранните агенти“, внесен отново от управляващото мнозинство. Пред сградата на законодателния орган отново се събраха стотици демонстранти.

Депутат Александър Елисашвили от опозиционната партия "Граждани" влезе в сблъсък с лидера на парламентарното мнозинство и секретар на управляващата партия "Грузинска мечта-Демократична Грузия" Мамука Мдинарадзе по време на обсъждането на проектозакона на първо четене в парламентарната комисия по правни въпроси. На видео се вижда, че докато Мдинарадзе отговаря на въпроси на депутати, към него се приближава Елисашвили и го удря по главата, като след това към схватката се присъединяват и други депутати. Заседанието беше прекъснато и се наложи се квесторите да изведат Елисашвили от залата. Той беше посрещнат с аплодисменти от протестиращи, събрали се пред сградата на парламента, преди масовия протест, който се очаква тази вечер след призив на граждански организации

Управляващата партия "Грузинска мечта-Демократична Грузия" обяви по-рано този месец, че ще въведе отново законовата норма, според която организациите, които получават средства от чужбина, трябва да се регистрират като чуждестранни агенти, ако не искат да бъдат глобявани. Това се случва 13 месеца, след като протестите принудиха управляващите да отложат този план.
Европейските страни и Съединените щати се обявиха против законопроета.

Правителството на Грузия съобщи, че премиерът Иракли Кобахидзе е провел днес среща с посланиците на ЕС, Великобритания и САЩ, на която са обсъдили законопроекта. В изявление Кобахидзе защити проектозакона и каза, че не е ясно защо западните страни му се противопоставят.

Грузинските критици обаче наричат законопроекта "руския закон", сравнявайки го с подобно законодателство, използвано от Кремъл, за да заглуши инакомислието в Русия.

След като бъде одобрен от членовете на правната комисия, която е под контрола на управляващата партия и нейните съюзници, законопроектът може да бъде внесен на първо четене в парламента.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени