Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Закона за здравето подобряват психиатричната грижа

Държавна психиатрична болница "Св. Иван Рилски"
Снимка: dpbivanrilski.com

Пациенти, които със състоянието си застрашават собствените си живот и здраве или това на други хора, ще подлежат на временно физическо ограничаване. Това предвиждат промени в Закона за здравето, подготвени във връзка с препоръки към страната ни за подобряване на психиатричната грижа и гарантиране на правата на хората с психични заболявания. Законопроектът ще бъде разгледан на първо четене от здравната комисия в парламента.

Какви мерки за физическо ограничаване ще се прилагат спрямо хора, изпаднали в състояние, с което създават опасност за живота и здравето, ще определят министрите на здравеопазването и правосъдието в срок от 4 месеца след приемането на законодателните промени.

Тези мерки ще се прилагат в краен случай. С промените се въвежда забрана на жестоко, унизително или нечовешко отношение към хората с психични разстройства по време на лечението им. Забранява се и налагането на наказания. За нарушения ще се смятат липсата на достатъчно пространство, храна, дрехи, светлина и топлина, въздух, продължителна изолация без възможност за общуване.

Предлага се пациенти с тежки психични разстройства да имат достъп до услугите на свещеник, юрист и психотерапевт. Предвижда се още исканията за задължително настаняване и лечение в психиатрия да се разглеждат от съдии със специална подготовка по правата на човека.  

Регистър на лица с психични разстройства у нас няма да има. 

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна