Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел обмисля отговор на иранската атака

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският военен кабинет обсъди на среща отговора си на безпрецедентната атака на Иран с дронове и ракети. Засега Израел не е направил официално изявление дали е взето решение. Съюзниците на страната остро осъдиха действията на Иран, но призоваха правителството на Бенямин Нетаняху да прояви сдържаност.

Атаката няма да остане без отговор, заяви началникът на Генералния щаб на израелската армия генерал-лейтенант Херци Халеви, въпреки че Иран сигнализира, че смята въпроса за приключен. Халеви обаче не уточни курс на действие, нито посочи времева рамка.

На частна среща с министри от своята партия "Ликуд" израелският премиер Бенямин Нетаняху е заявил, че на иранската ракетна атака трябва да се отговори умно, предаде израелското радио "Кан". Иран трябва да очаква напрегнато кога ще дойде ответната реакция, както беше с Израел преди атаката късно вечерта в събота, е казал премиерът.

Израел е обещал да информира съюзника си САЩ преди да предприеме контраатака, за да даде на американските войски в района време да се подготвят за евентуален ирански ответен удар, съобщава още радиото.

Иракският премиер Мохамед Шия ас Судани призова за сдържаност в Близкия изток на фона изостреното напрежение между Техеран и Тел Авив. "Насърчаваме всички усилия за спиране на разширяването на зоната на конфликта", заяви той в началото на срещата си с американския президент Джо Байдън в Белия дом.

Ирак е от малкото съюзници едновременно и на САЩ, и на Иран. През иракското въздушно пространство минаваше основният маршрут при безпрецедентната атака на Иран с дронове и балистични ракети срещу Израел.

Иракски официални лица твърдят, че Иран ги е информирал, както и други държави в района, преди нападението. Байдън заяви, че Вашингтон е ангажиран със сигурността на Израел и с прекратяването на бойните действия в Газа и добави, че партньорството между САЩ и Ирак е ключово.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна