Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пропалестински протести заливат САЩ

Арести на протеста в Чикаго, 15 април 2024 г.
Снимка: Ройтерс

САЩ отново са залети от пропалестински протести. Демонстранти блокираха магистрали и важни мостове  в големите градове на страната.

Според организаторите действията на протестиращите са част от глобална "икономическа блокада за освобождаването на Палестина". В Чикаго още в 7.00 часа в понеделник сутринта демонстрантите, заловени за ръце, образуваха обща верига на междущатска магистрала 190 и затвориха пътя към едно от най-натоварените летища в страната - международното летище "О'Хеър". Хората, които имаха полети, вървяха около километър и половина пеша с куфарите си.

Демонстрация затвори и главен път към международното летище Сиатъл - Такома за няколко часа.

В Залива на Сан Франциско в продължение на часове демонстранти затвориха моста Голдън гейт и не допускаха преминаването на автомобили, велосипеди и пешеходци. Около 20 от протестиращи бяха арестувани.

В Ню Йорк демонстранти блокираха автомобилния поток към Манхатън по Бруклинския мост и също имаше много арестувани. В Юджийн, Орегон, бе затворена междущатска магистрала 5 и се съобщава за 52 ареста.

Протестният марш в Чикаго продължи и в късния следобед в центъра на града отново със сблъсъци с полицията. До момента арестуваните са 54.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени