Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската икономика нарасна изненадващо силно

Икономиката на Китай нарасна с 5,3% през първото тримесечие на годишна база, показват данни на Националното статистическо бюро на втората по сила световна икономика. Данните са доста по-силни от осреднените пазарни очаквания за растеж на БВП с 4,6% и след експанзия с 5,2% през последното тримесечие на 2023 г. и за цялата изминала година, като те са добре дошли за властите в Пекин, докато те се опитват да укрепят търсенето, както и потребителското и бизнес доверие в страната на фона на продължаващата криза на имотния пазар.

Това е най-солидното нарастване на китайската икономика от второто тримесечие на 2023 г. насам, подпомогнато от продължаващите мерки за подкрепа от страна на управляващите, като празнуването на Лунната нова година също допринесе за повишаване на потребителските разходи и респективно на растежа.

По-рано тази година китайското правителство заложи цел за икономически растеж от около 5% през 2024 г., която много анализатори смятаха доскоро за доста амбициозна и изискваща повече стимулиращи мерки.

Спрямо последното тримесечие на 2023 г. БВП на Китай нарасна през периода януари - март с 1,6% при очаквания за ръст с 1,4% и след експанзия с 1,2% през предходното тримесечие.

През първите три месеца на 2024 г. дълготрайните инвестиции нараснаха с 4,5% спрямо година по-рано при очаквания за повишение с 4,3%, като това е най-солидния растеж от близо три години насам.

Китайската статистика обаче представи и по-слаби от очакваното данни за продажбите на дребно и индустриалното производство през март, които предполагат, че са необходими повече икономически стимули.

Продажбите на дребно се повишиха през март с 3,1% спрямо година по-рано, но при очаквания за растеж с 4,5% и след повишение с 5,5% през февруари. Това представлява повишаване на търговията на дребно за 14-ти пореден месец, но е и най-слабото от юли 2023 г. насам. За първите три месеца на годината продажбите на дребно се повишиха с 4,7%, но след растеж с 5,5% през периода януари - февруари.

Растежът на индустриалното производство също се забави доста рязко през март до 4,5% на годишна база след повишение със 7% през първите два месеца на годината и под прогнозите за увеличение с 5,4 на сто. Това е най-слабият производствен растеж от септември 2023 г. насам в резултат на забавянето на промишлената активност (до 5,1% от 7,7% през януари - февруари), в комуналните услуги (до 4,9% от 7,9%) и в минно добивната промишленост (до едва 0,2% от повишение с 2,3% през първите два месеца на 2024 г.).

През първото тримесечие на 2024 г. индустриалното производство се повиши с 6,1% на годишна база след растеж със 7,0% през януари - февруари.

Дълготрайните инвестиции пък нараснаха през първите три месеца на годината с 4,5% спрямо година по-рано благодарение на ръст с 9,9% на инвестициите в промишлеността, но при спад с 9,5% на инвестициите в имотния сектор.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна