Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Microsoft инвестира 1,5 млрд. долара в компанията на ОАЕ за изкуствен интелект G42

Снимка: microsoft.com

Microsoft ще инвестира 1,5 млрд. долара в базираната в Обединените арабски емирства фирма за изкуствен интелект (AI) G42, което ще даде на американския технологичен гигант миноритарен дял и място в борда на компанията, се казва в изявление на двете компании, предаде Ройтерс.

В рамките на партньорството G42 ще изпълнява своите AI приложения и услуги на облачната изчислителна платформа на Microsoft - Azure, за да достави усъвършенствани решения с изкуствен интелект на глобални клиенти от публичния сектор и на големи предприятия.

Президентът на Microsoft Брад Смит, който ще заеме място в борда на G42, каза:

"Ние ще комбинираме технология от световна класа с водещи световни стандарти за безопасен, надежден и отговорен ИИ, в тясна координация с правителствата както на ОАЕ, така и на Съединените щати".

Фирмите ще работят заедно, за да предоставят усъвършенствана AI и цифрова инфраструктура в страните от Близкия изток, Централна Азия и Африка.

Партньорството идва на фона на усилията на Вашингтон да попречи на технологичния напредък на Пекин, като САЩ добави преди време четири китайски компании към т. нар. "черен списък за износ", защото искат да придобият AI чипове за китайската армия.

Фирмата G42 от ОАЕ се отказа от инвестициите си в Китай и започна да изтегля китайския хардуер на фона на опасенията на САЩ относно отношенията ѝ с китайския бизнес.

Microsoft и G42 ще подкрепят създаването на фонд от 1 милиард долара за разработчици за повишаване на AI уменията в ОАЕ и по-широкия регион на Близкия изток.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени